Segítség

Bernice Glatzer Rosenthal (szerk.): Az okkult az orosz és a szovjet kultúrában

Bernice Glatzer Rosenthal (szerk.): Az okkult az orosz és a szovjet kultúrában

Nagyobb méretű fotó megtekintéséhez kattintson a fenti képre!

 Cím:
Az okkult az orosz és a szovjet kultúrában [több példány keresése]
 Szerző(k):
Bernice Glatzer Rosenthal (szerk.) [szerző műveinek keresése]
 Kiadás:
2004, Európa Kiadó
 Ár (Ft.):
5.900 Ft
 
AKCIÓS KÖNYV!!!
 Tartalom:
Egyszer olvasott, tökéletes állapotban lévő példány.
keményfedeles, 466 oldal
fekete-fehér fotókkal illusztrálva

A ​kilencvenes években, a kommunizmus bukása után Oroszországban egyszeriben újraéledtek és elképesztő népszerűségnek örvendtek mindazok az okkult, ezoterikus, „titkos” tanok és eszmék, amelyek a XX. század elején – és már korábban is – nagymértékben hatottak az orosz szellemi életre és sok nagyszerű művész munkásságára. A legjelesebb nyugati russzisták 1991 júniusában a Fordham Egyetemen konferenciát tartottak erről a kérdésről, s ennek anyagából nőtt ki egy vaskos kötet (melyből mi válogatást adunk közre). A tanulmányok feltárják az orosz szabadkőművesség, teozófia, antropozófia, kozmizmus stb. gyökereit, hatásait, kimutatják a „titkos” tanok beépülését a kommunista ideológiába és a „szocialista realizmus” művészetébe, és választ keresnek arra a kérdésre, hogy milyen lelki-szellemi – és társadalmi – igényeket elégítenek ki az okkult eszmék. S ezek ismeretében mélyebben megérthetjük az orosz irodalom számos ragyogó alkotását – Dosztojevszkij, Belij, Brjuszov, Bulgakov, Platonov és mások műveit, vagy éppen Eisenstein filmjeit, Vrubel festményeit. Míg a leginkább Blavatszkajához, illetve Steinerhez kapcsolódó teozófia és az antropozófia eszméi már nálunk is hozzáférhetők az ezotéria iránt spirituálisan vonzódó vagy tudományosan érdeklődő olvasók számára, a kötet szerzői néhány olyan témával is behatóan foglalkoznak, amelyek Magyarországon még jóformán teljesen ismeretlenek – ragyogó tanulmány szól Nyikolaj Fjodorov XIX. századi orosz filozófusról, aki minden valaha élt ember feltámasztásának ügyét hirdette, a kozmizmusról, amely a XX. század legnagyobb hatású – és talán legnagyobb veszélyeket hordozó – orosz filozófiai irányzata, és a kilencvenes évek okkult reneszánszáról, amely megmutatta, hogy a kommunista ideológia kérge alatt (vagy épp abban megbújva) Oroszországban mindig is tovább éltek és hatottak nemcsak a pravoszlávia és a népi vallásosság elemei, hanem a legkülönbözőbb „titkos” tanítások is…
tovább olvasom »»»
 Állapot:
Újszerű
 Kategória:
minden más » ezoterika
 Tulajdonos:
bolyki 
 Feltöltve:
2019-07-15 19:24:38
 Szállítási módok:
 • Személyes átadás-átvétel
 • Előre utalás

Kérdése van? Kérdezzen az eladótól!

Ha kérdést szeretne feltenni a könyvvel kapcsolatban, kérjük jelentkezzen be.
Nincsenek még feltett kérdések.
 • Ingyen zsetonok!

  Oldalunk használata eladóink számára a mai naptól ingyenes! Amennyiben elfogytak zsetonjaik, megbízható eladóink mindig újabbakat igényelhetnek.
 • Köszöntjük Önt az antikváriumban!

  Szlogenünk: Legyen Ön is antikvárius!

  Ön egy olyan webáruházba látogatott, ahol több ezer eladó kínálja eladásra könyveit, de ha kedvet kap, Ön is eladhatja nálunk saját fölöslegessé vált példányait. De – vehet másikat, amit még nem olvasott, és drágának találja a könyvesbolti árat, vagy már meg sem találja őket, csak antikváriumokban.

  Tovább »