Segítség

Karinthy Frigyes: Felvesznek a csecsemőklinikára

Karinthy Frigyes: Felvesznek a csecsemőklinikára

Nagyobb méretű fotó megtekintéséhez kattintson a fenti képre!

 Cím:
Felvesznek a csecsemőklinikára [több példány keresése]
 Szerző(k):
Karinthy Frigyes [szerző műveinek keresése]
 Kiadás:
1992, Editorg Kiadó
 Ár (Ft.):
490 Ft
 Tartalom:
Újszerű, olvasatlan állapotban lévő példány.
puhafedeles, 230 oldal

Kötetben eddig meg nem jelent írások. Sajtó alá rendezte: Urbán László.Urbán László, a magyar fantasztikus irodalom múltjának - s benne Karinthy Frigyes szerepének - fáradhatatlan szorgalmú kutatója többéves munkával "előbányászott egy vaskos kéziratköteget az újságokból" (így fogalmaz az író szövegeiből montázsszerűen összeállított előszó: Képzelt riport Karinthyval) - s ebből született ez a könyv, egy színvonalas válogatás a kötetben eddig még meg nem jelent írásokból.
Karinthyt különleges, irodalomtörténeti fogalmakkal nehezen körülírható hely illeti meg a Nyugat legendás, első nemzedékében; művészi karakterét nyugtalan kíváncsiság, szenvedélyes kísérletező kedv jellemzi, valószínűleg ebből is ered oeuvre-jének műfaji és tematikai gazdagsága. Ambíciói közt a líra kitüntetett helyen szerepelt, bár erről az oldaláról ismerjük a legkevésbé. Ám az a néhány lírai rögtönzése, amely a mostani (1992) kötet élén szerepel, is bizonyítja, hogy költői nyelve - Nagy Zoltán szavait idézve -: "akció és dikció". Sőt, az ugyancsak ebben a ciklusban (Már tetszik érteni?) található bájos, pikáns kuplék és sanzonok (pl. Tyúkszemdal) sem csak játékosságukkal, hanem nyelvi kifejezőerejükkel is hatnak. A gyűjtemény további ciklusai már Karinthy ismerősebb oldalát mutatják: a Rájöttem, hogy a nő olyan, mint egy virág ciklus ugyanis humoreszkeket, krokikat, szatírákat, tárcákat és karcolatokat tartalmaz, míg a Szerkesztő úr, kérem! reflexiókat közöl írókról (pl. Szép Ernőről, Kaffka Margitról, Kosztolányi Dezsőről), művekről. A legnagyobb érdeklődést valószínűleg a kötetzáró ciklus (Revü) fogja kelteni, amelyben aforizmák, paradoxonok olvashatók: ezekben a gondolatszilánkokban - nem egy esetben: viccekben - tündöklik föl ugyanis legkáprázatosabban Karinthy porszemet is aranyporrá varázsoló tehetsége.
tovább olvasom »»»
 Állapot:
Újszerű
 Kategória:
szépirodalom - magyar » humor
 Tulajdonos:
bolyki 
 Feltöltve:
2019-12-03 12:47:50
 Szállítási módok:
 • Személyes átadás-átvétel
 • Előre utalás

Kérdése van? Kérdezzen az eladótól!

Ha kérdést szeretne feltenni a könyvvel kapcsolatban, kérjük jelentkezzen be.
Nincsenek még feltett kérdések.
 • Ingyen zsetonok!

  Oldalunk használata eladóink számára a mai naptól ingyenes! Amennyiben elfogytak zsetonjaik, megbízható eladóink mindig újabbakat igényelhetnek.
 • Köszöntjük Önt az antikváriumban!

  Szlogenünk: Legyen Ön is antikvárius!

  Ön egy olyan webáruházba látogatott, ahol több ezer eladó kínálja eladásra könyveit, de ha kedvet kap, Ön is eladhatja nálunk saját fölöslegessé vált példányait. De – vehet másikat, amit még nem olvasott, és drágának találja a könyvesbolti árat, vagy már meg sem találja őket, csak antikváriumokban.

  Tovább »