Segítség

Márai Sándor: Zendülők,- Féltékenyek.- Az idegenek,- Sértődöttek/A hang,- Jelvény és jelentés/Utóhang, Sereghajtók

Márai Sándor: Zendülők,- Féltékenyek.- Az idegenek,- Sértődöttek/A hang,- Jelvény és jelentés/Utóhang, Sereghajtók

Nagyobb méretű fotó megtekintéséhez kattintson a fenti képre!

 Cím:
Zendülők,- Féltékenyek.- Az idegenek,- Sértődöttek/A hang,- Jelvény és jelentés/Utóhang, Sereghajtók [több példány keresése]
 Szerző(k):
Márai Sándor [szerző műveinek keresése]
 Kiadás:
2005-2006-2007 Helikon Kiadó
 Ár (Ft.):
5.000 Ft
 
AKCIÓS KÖNYV!!!
 Tartalom:
A Garrenek műve - a teljes regényciklus: hat regény öt kötetben - új állapotban egyben eladó.
Fűzött kemény papírkötés 1.370 oldal
FÜLSZÖVEG
A regényciklus könyveit olvasva Márai elemző, mégis láttató művészetének kimagasló csúcsaival találkozunk. "A szavak székesegyházának" nevezte egyik kritikusa ezt a művet, mely lenyűgöző szerkezetével, finom részletszépségeivel, arcképeivel és sodró erejű eseményeivel irodalmunk legnagyobb művei közé tartozik. "A Garrenek műve" nemcsak Márai életművének, hanem a modern regényírásnak kiemelkedő, jövőbe mutató alkotása.
A Garrenek műve I. A zendülők - Összefoglaló
"Minden háború után vannak témák, melyek élnek, sarjadzanak a levegőben." - írta Márai Sándor 1945-ös naplójában. A zendülők a kor tipikus, háború utáni művének tekinthető: kamaszok félelmekkel és titkokkal terhelt világa, ütközése, ezért lázadása a felnőttekkel szemben A Garrenek műve című családregény-folyama kezdő darabja . Jelen kiadás az eredeti, 1930-ban megjelent szöveget adja közre, melyet szándékunk szerint követni fog valamennyi, a regényciklushoz tartozó mű, ugyancsak azok első kiadásának szövegével.
A Garrenek műve II. - Féltékenyek - Összefoglaló
A Zendülők című regény folytatásáról, a Garrenek műve-sorozat második kötetéről így írt Márai 1940-ben: "Tizennyolc éves voltam, mikor elkerültem szülővárosomból, s a vonaton, mely éjszaka vitt Prágán át Lipcse felé, úgy éreztem, egyszer regényt írok a Városról, melyet elfoglaltak az Idegenek, s a Város és egy család egyfajta kultúrával tud csak védekezni a barbár hódítók ellen. S tizenhét esztendő múltán csakugyan nem lehetett már halogatni a "Féltékenyek"-et, megírtam ezt a könyvet, s ugyanakkor tudtam, hogy a Garrenekkel még dolgom lesz az életben, ha élek, tíz vagy húsz esztendő múltán, amikor ők is öregedtek és változtak, az élmény törvénye szerint." Az Apa, a Város és a Garren család regénye a múltat és az író számára oly' fontos légkört idézi. Élhető-e a jelen a múlt nélkül, és van-e jövő egy színfalakkal teli, gyökértelen világban?
A Garrenek műve III. – Az idegenek.
A város elveszett. Bevonultak az idegenek, eleinte úgy tettek, mintha maguk is zavarban lennének attól, hogy be kellett vonulniuk. Aztán lázas tevékenységbe kezdtek. Rendeleteket adtak ki, értelmetlen tiltakozásokat és fenyegetéseket: nem lehet egyszerre járni a városlakóknak az utca mindkét oldalán, nem szabad közel lépni a katonákhoz. Ilyeneket. Izgatottságukban belőttek Garren Gábor ablakán, aki pedig egyetlen városlakóként farkasszemet nézett a főtéren a vezénylő tábornokkal, és tiltakozott. Előző este, az utolsón, a bevonulás hírének hallatára bált rendeztek, búcsúbált a helybélieknek. Méltósággal. Aztán pedig elkezdte számba venni, mi mindent vesznek majd el tőle az idegenek. Mikor a végére ért, haldokolni kezdett. Halála hírére visszatértek fiai a távoli földrészekről, és a város egyetlen emberként járt lábujjhegyen. De az idegenek mindenütt jelen voltak már. Megjelentek a gyászszertartásokon is. Beköltöztek a székesegyházba, jelenlétükkel megfosztották a családtagokat a rangjukhoz méltó gyásztól. A kirakatban elpattant a hárfa húrja, a maradék Garrenek felébredtek, és mások voltak már, mint addig. Az apának a lelke is szertefoszlott.
A Garrenek műve IV. - Sértődöttek - A hang
A sértődöttek az európai lélek legméltóbb felelete és visszahatása az elmúlt két évtizedre, s egyúttal Márai életművének legkiemelkedőbb alkotása - írták 1947-ben Márai kiadás előtt álló Sértődöttek című regénytrilógiáról. Maga az író is fontosnak tartja regényét, ezért jegyzi meg 1946-os naplójában: Ez a kötet mindent elmond, amit akkor mondani akartam. Nem tehetek hozzá semmit; igaz, ha ez a könyv egyszer véget ér számomra, nagyon nehéz lesz még írni, másról írni. Garren Péter alakja jól mintázza a kialakuló diktatúra hatását az igazi írókra: a tömeg betört az irodalomba és elkezdődött a "műkedvelők forradalma", az igazi írók számára csak e lázadás sértődött szemlélése maradt...
A kötet Márai egyik utolsó, Magyarországon megjelent könyve, mely nem véletlenül váltotta ki a korabeli kritika heves támadását: az idehaza kialakuló "új világrendben" az igazi író már csak "egyszemélyes osztálynak" tekintett, megtűrt ellenálló, mert nem visszhangozza az éppen aktuálisan uralkodó "hang" eszméit. A legszemélyesebb régiókat is veszélyeztető "hang" minden eddig megszületett alkotásra is veszélyes. Van-e kiút ebből, vagy az egyetlen erkölcsös válasz az emigráció?
A Garrenek műve V. Jelvény és jelentés/Utóhang, Sereghajtók
A Garrenek művének utolsó kötete magyarázat és lezárás. A megszállott próféta hangja elindított egy folyamatot, melynek az lesz a következménye, hogy minden önmagára valamit adó személyiség belső emigrációba kényszerül. Elmúlt az idő mindazok felett, akik egy műveltséget vagy a művészetet akarják az új világban képviselni, ezért (a szabadon hallgatás esélye nélkül) nem marad más lehetőség, mint a külső vagy belső emigráció. „A műveltség meghalt, a nihil él” – írja művében Márai, és a regény sorai mögött felsejlik a háború vége utáni Magyarország politikája és irodalompolitikája és az „író ítélete” is: a kitartó munkával felépített és gondosan őrzött polgári világrend szétesett, egy gazdag és fényes korszak véget ért.
tovább olvasom »»»
 Állapot:
Új, olvasatlan, ajándékozható kötet
 Kategória:
szépirodalom - magyar » regény, próza
 Tulajdonos:
kroone 
 Feltöltve:
2017-12-01 08:56:35 (mint sorozat, gyűjtemény)
 Szállítási módok:
 • Személyes átadás-átvétel

Kérdése van? Kérdezzen az eladótól!

Ha kérdést szeretne feltenni a könyvvel kapcsolatban, kérjük jelentkezzen be.
Nincsenek még feltett kérdések.
 • Ingyen zsetonok!

  Oldalunk használata eladóink számára a mai naptól ingyenes! Amennyiben elfogytak zsetonjaik, megbízható eladóink mindig újabbakat igényelhetnek.
 • Köszöntjük Önt az antikváriumban!

  Szlogenünk: Legyen Ön is antikvárius!

  Ön egy olyan webáruházba látogatott, ahol több ezer eladó kínálja eladásra könyveit, de ha kedvet kap, Ön is eladhatja nálunk saját fölöslegessé vált példányait. De – vehet másikat, amit még nem olvasott, és drágának találja a könyvesbolti árat, vagy már meg sem találja őket, csak antikváriumokban.

  Tovább »